Bij de loods (Goudenregenlaan/ingang Stadspark) is weer een hoop klaar voor gebruik op de (moes)tuinen. Het zou fijn zijn als dit gebruikt wordt zodat we weer plaats hebben voor een nieuwe hoop. De andere hopen laten we nog verder composteren.
Gebruik compost
Deze compost lijkt wat grof (veel takjes bv). Maar als je het op je eigen tuin verspreidt (niet onderspitten) dan gaan de wormen en andere beestjes het verder composteren. De compost werkt als een mulchlaag: heel goed voor de tuin. Je kan het ook eerst op een bultje in je eigen tuin leggen en het daar nog, bijvoorbeeld een maand, verder laten composteren. Dat gaat snel, want je hebt het dan in feite een keer gekeerd. Het wordt dan mooie, kruimige compost, is onze ervaring.
Brengen plantenresten
We zijn heel tevreden over deze gezamenlijke composthopen. De ruimte die het inneemt valt uiteindelijk mee. En het is mooi dat we de plantenresten op eigen terrein houden. Wel vraagt het regelmatig wat werk van enkele vrijwilligers om het bij te houden. Daarom nog maar eens een paar ‘spelregels’. (Het gaat al aardig goed, maar kan nog beter.)
- Bij de loods: alléén op de twee hopen met de vierkante ‘ringen’
- Géén takken; alleen twijgen en deze klein knippen
- Géén uitgegraven planten met kluit en al. Deze eerst klein maken met de schep!
- Geen fruit e.d.
- Controleer even of er geen plastic e.d. bij zit
Composteren op eigen tuin
Ondanks het mooie van gezamenlijk composteren willen we toch ook het composteren op eigen tuin aanmoedigen. Dat kan heel makkelijk via de “chop en drop” methode (je laat de plantenresten liggen bij de plant zelf) of met een of andere vorm van composthoop. Mocht je hier nog twijfels over hebben of hobbels in ervaren, je kan ons altijd even vragen om mee te denken (kan ook via de Tuincommissie.)
Liesbeth en Margreet